maandag 2 april 2012

Mijn probleem: nagelbijten.

Ik heb iets op te biechten: Ik ben in gevecht met me zelf. Af en toe dan, tijdens het nagelbijten. Mijn gevecht tegen nagelbijten duurt al zeker een paar jaar. Vanaf dat ik me kan herinneren bijt ik nagels.
Ongeveer rond mijn 13e wilde ik stoppen met nagelbijten, maar dat lukte echt niet met wilskracht alleen. Mijn moeder kocht allerlei spulletjes, maar niks hielp!
Sinds drie jaar lukt het me aardig om het nagelbijten te willen onderdrukken, maar tijdens een enorme stressvolle periode wil het nog wel eens voorkomen dat ik een nagel bijt. Hoe komt dat toch!? 
Ik vind het gewoon zó raar van mezelf. Dat bittere spul zoals Byte-X bijvoorbeeld, vond ik op een gegeven moment gewoon lekker. Dan praat ik wel over een paar jaar geleden, hoor. Laat ik maar over vroeger beginnen. Zoals ik al zei, ik bijt mijn nagels al zolang ik me kan herinneren. Ik snap ook niet hoe dit ooit begonnen is en ik ging op onderzoek uit.

Op deze site kon ik dit vinden over nagel bijten:
Volgens het IPO is nagelbijten niet zomaar een nare gewoonte of verslaving, maar een impulsstoornis: een drang die vraagt om een bepaalde dwangmatige handeling. In de meeste gevallen begint het nagelbijten op de peuterleeftijd. Kinderen zitten dan vaak met hun vingers in hun mond. Daardoor verzachten de nagels en nagelriemen en zijn ze gemakkelijk af te bijten. Zonder ingrijpen verandert het bijten in een repetitieve gewoonte. Een lichtpuntje voor obsessieve kauwers: in de weg van peuter naar volwassene stopt zeker 15 procent met nagelbijten.
Sommige mensen beginnen op latere leeftijd met bijten. De oorzaak is dan vaak stress, frustratie of spanning. Wanneer de stressbron tijdig wordt aangepakt, is stoppen met bijten (nog) niet zo moeilijk. Er zijn ook andere uitlaatkleppen voor negatieve emoties dan zelfverminking. Bijvoorbeeld een rondje hardlopen of een broodje eten. 
Een impulsstoornis?! Dat klinkt wel heel ernstig allemaal. Zelfs een beetje eng.
Maar, dit verklaard wel een beetje waarom al nagelbijt van kleins af aan. Brr.
De laatste drie jaar lukt het me gelukkig wel aardig om te stoppen met nagel bijten. Alleen als ik een toetsweek heb, of er zijn gewoon een aantal dingen die ik stressvol vind, gaat er minstens één nagel aan. En het domme is: ik heb het zelf gewoon niet door als het gebeurd. Ik vind het zo afgrijselijk lelijk, het doet pijn, het staat onverzorgd, ik kan mijn nagels dan niet mooi lakken en zo kan ik natuurlijk nog meerdere redenen opnoemen. En alsnog gebeurd het. Werkelijk enorm irritant. Zelfs zo irritant dat ik boos op mezelf kan worden. Ik kan er gewoon niet bij dat ik dit niet kan controleren en dan weer met zo'n lelijke hand rondloop.
Op mijn stage wordt enige net-heid verwacht en die kan ik ook zeker geven, alleen heb ik soms één of meerdere afgebeten nagel(s). En dan schaam ik me echt kapot :(

Dus. Aangezien ik pas geleden gewoon boos op mezelf werd, en dat natuurlijk niet de bedoeling is, heb ik een regel afgesproken. Vanaf dit moment bijt ik geen nagels meer. Ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik ga het 'fijner' voor mezelf maken: lukt het om één week niet te bijten (ja, zelfs dit is echt moeilijk voor me) dan mag ik van mezelf een China Glaze Prismatic lakje bestellen op eBay.
En die wil ik écht graag.
Nu we de 'wat' en 'waarom' besproken hebben, gaan we nu naar de 'hoe'!
Tsja, ik heb natuurlijk wel een aantal puntjes nodig waardoor ik de kans op nagelbijten kan verminderen.
 • Losse, harde velletjes verergeren de drang tot nagelbijten. Daarom ga ik mijn nagelriemen meerdere malen per dag (minimaal 4x, het liefst meer) met speciale nagelriem olie insmeren om te voorkomen dat mijn nagelriemen uitdrogen.
 • Ik bijt eigenlijk alleen maar tijdens stressvolle periodes. En dan alleen wanneer ik alleen ben, tijdens het leerwerk of achter mijn laptop. Ik ga elke keer als ik aan het leren ben of achter mijn laptop ga mijn nagels insmeren met Byte-X (iewww). Aangezien dat alleen niet werkt ga ik mijn handen ook bezig houden. Dat wordt knijpen in een stressballetje!
Goed, ik hoop dat deze twee tips mij kunnen helpen. Ik zal jullie volgende week maandag het resultaat laten weten! Wish me luck! :)

Hebben jullie nu, of in het verleden ook jullie nagels gebeten?

Liefs,
Mia

14 opmerkingen:

 1. Succes! Ik heb nog nooit nagels gebeten. x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ahh ik herken dit!
  Op dit moment houd ik het ook best goed vol, maar soms heb ik ook van die momenten dat ik het gewoon niet door heb...
  xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. succes er mee! hopen dat het china Glaze Prismatic lakje ooit op je nagels komt!!!
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Succes! Vroeger deed ik het wel vaak, nu alleen af en toe, als ik héél gestresst ben, haha
  Liefs,
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Succes! Ik heb vroeger ook jaren nagel gebeten en nu doe ik het al sinds mijn 13e niet meer (: Dus ik ben er gelukkig vanaf! Maar eerlijk gezegd is in een stress balletje knijpen geen slim idee, waarom niet? omdat je dan weer een nieuwe 'drang' kan creëren..

  Liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gelukkig doe ik het nooit en heb ik het ook nog nooit echt gedaan! iig veel succes:)
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik beet vroeger ook altijd nagels! Super vervelend, je houd geen nagels meer over! Mijn moeder had bytex gekocht, supervies maar het werkt wel! Succes

  Ik volg je, volg je me terug?

  X Lauren

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oja, Misschien kan je ook wel nepnagels nemen, weet niet of het helpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ooh zoooo herkenbaar!
  ik vind het soms ook zo moeilijk om te stoppen, maar probeer het steeds weer
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik doe het ook altijd, kan er maar niet van af komen! Nu knip ik mijn nagels gewoon aldoor kort, en lukt het eigenlijk niet meer ahahahah!
  Succes :) xo

  BeantwoordenVerwijderen
 11. succes! ik beet vroeger ook nagels, echt verschrikkelijk veel. maar toen las mijn vader een keer een verhaaltje voor over een jongetje en die beet zijn nagels en toen kon hij niet meer stoppen en toen at hij zichzelf zeg maar op. het klinkt nu heel wreed enzo, maar toen moest ik er verschrikkelijk om lachen en besloot ik dat ik dat niet wilde. en vanaf toen ben ik gestopt en groeien mijn nagels als een speer (:
  haha, beetje rare reactie dit.
  liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuke post, die foto van selena gomez erbij is echt leuk!
  Ik beet ook nagels, totdat ik mijn beugel kreeg, nu kan het niet meer.
  Dat is dan ook echt het enige positieve aan mijn beugel.
  Maar ik heb het ook jarenlang gedaan.
  Leuke blog heb je! Ik volg je nu :) Liefs, Rieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. i admit: ik doe het ook, maar ik ben hard op weg om lange nagels te krijgen! ik heb gewoon het doel dat ik dan mooie swatches kan maken voor mijn blog :) succes!

  BeantwoordenVerwijderen